Ervaringen van patiënten:

- Mieke Keij
- Richard Leij

- Ivo Degeling

- Terug naar homepage
 

Dankzij Artiflex kijk ik met een scherpe blik de wereld in!

Patiënten ervaringen met Artiflex

Hallo,

Mijn naam is Richard Leijs. Ik ben 26 jaar en ben werkzaam als projectadviseur. Toen ik 10 jaar was kreeg ik in korte tijd heel slechte ogen. Binnen 2 jaar gingen mijn ogen van normaal naar -4. In de pubertijd ging ik nog verder achteruit, naar -8.  Een bril was voor mij een noodzakelijk kwaad. Gelukkig hoefde ik mijn “jampotglazen” niet lang te dragen, omdat mijn moeder mij ervan overtuigde om met mijn 12e lenzen te gaan dragen.

Ik heb tot mijn 25e lenzen gedragen. Eerst harde lenzen, waardoor ik vaak moest knipperen met mijn ogen, omdat deze droog aanvoelden. Later nog overgestapt op zachte lenzen, maar ik kreeg vaatingroei. De laatste jaren heb ik daarom extra zuurstofdoorlatende harde lenzen gedragen. Hoewel ik zo prima kon functioneren, waren er toch nadelen aan verbonden.

Ik wist inmiddels van de mogelijkheid tot een oogcorrigerende ingreep. Mijn ogen waren echter geen 2 jaar stabiel. Tot vorig jaar (2007), toen bij een controle bleek dat ik geholpen zou kunnen worden.

Ik ben hierna naar een informatieavond van de oogartsenmaatschap geweest. Dr. Schyns vertelde over de diverse mogelijkheden van de refractiechirurgie. Dus ook over de Artiflex lens. Een relatief nieuw, opvouwbaar minilensje, dat geschikt is voor de hogere min-sterktes. Uit het uitgebreide vooronderzoek bleek dat dit inderdaad de beste oplossing zou zijn. Mijn minsterkte zou verholpen kunnen worden, net zoals een lichte cilinder in beide ogen.

Dr. Kramer voerde de oogoperaties uit. In november 2007 is mijn linkeroog gecorrigeerd. De ingreep was kort en nagenoeg pijnloos. De Artiflex lens heeft als voordeel dat deze door een sneetje van maar 3 millimeter in het oog geplaatst kan worden.

De grootste verrassing kwam tijdens de operatie. Zodra de lens was ingezet, kon ik de contouren van de operatielamp zien. En dezelfde avond lukte het me al om de ondertiteling op de televisie lezen. Tijdens de gebruikelijke controle op de dag na de operatie bleek ik op bijna 100% (een normale) visus zat. Ik stond er versteld van hoe snel het ging.

Mijn tweede oogoperatie een paar weken later was niet anders. Een korte, pijnloze ingreep, ’s avonds de ondertiteling lezen en de volgende dag 100% visus.
En volgens Dr. Kramer het zou alleen maar beter kunnen worden.

In de vervolgcontroles vindt er altijd een onderzoek naar de visus. Kortom, lettertjes lezen. Hierna volgt dan het gesprek over de vorderingen met, in mijn geval, Dr. Kramer.
De vorderingen waren boven verwachting. Zelfs Dr. Kramer was verbaasd. Ik zat met mijn visus op 150%. Concreet betekent dit, dat ik letters kan lezen op anderhalf keer de afstand, van wat als normaal kan worden beschouwd.

Nog steeds zit ik op 150% visus. Dankzij de Artiflex lens en de professionele hulp van de oogartsenmaatschap hoef ik ’s morgens niet meer naar mijn bril te grijpen om op de klok te kunnen kijken. Wél kijk ik voortaan met een scherpe blik de wereld in!

Richard Leijs

  
             


© 2006 OMR Roosendaal. Niets van deze site mag, zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf, worden gebruikt door derden.