- De Lasik [excimer]
- behandeling in het kort

- De Artisan behandeling
- in het kort

- De Artiflex behandeling
- in het kort


- Terug naar homepage
 

De Lasik [excimer laser] behandeling in het kort

Ooglaserbehandeling voor de correctie van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme
Ooglaseren is een moderne en snelle techniek, die vanwege z’n hoge mate van betrouwbaarheid het meest door oogartsen wordt toegepast bij zogeheten brilvervangende ingrepen. Deze techniek kan met succes toegepast worden om bijziendheid tot ongeveer -8 dioptrie en verziendheid tot ongeveer +4 dioptrie te behandelen. Hetzelfde geldt voor astigmatisme tot ongeveer 4 dioptrie. Ooglaseren is daarom wereldwijd de meest toegepaste refractiechirurgische ingreep.

Hoe werkt een excimer laser?
De excimer laser geeft een geconcentreerde bundel licht, die kleine hoeveelheden weefsel in het hoornvlies kan verwijderen. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies en dus ook de oogsterkte. Dankzij de moderne lasertechnieken kan uiterst precies gewerkt worden. Tot op 0,001 mm nauwkeurig!

Twee methoden PRK en Lasik
Er zijn twee behandelingstechnieken mogelijk met de excimer laser. (de officiële naam van dit type laser) Dat is PRK en Lasik. PRK betekent photorefractieve keratectomie, terwijl Lasik staat voor Laser in situ keratomileusis. Moeilijke woorden, maar het verschilt ussen beide methoden is heel gemakkelijk uit te leggen. Bij de PRK behandeling wordt de laser direct op de oppervlakte van het hoornvlies toegepast. Bij Lasik maakt de oogarts eerst een flapje, dat na afloop weer wordt teruggelegd. Verder verschillen de beide behandelingen nauwelijks van elkaar.

De Lasikbehandeling
Tijdens de Lasikbehandeling wordt er met een hele kleine laserstraal een klein beetje weefsel van het hoornvlies verwijderd. De oogarts maakt eerst van de bovenkant een flapje, dat wordt omgeklapt. Daarna doet de laser z’n werk en wordt het flapje weer teruggelegd. De kromming van het hoornvlies wordt op deze manier veranderd, waardoor de sterkte van het oog verandert.

De PRK behandeling
Tijdens een PRK behandeling wordt de laser direct op het oppervlak van het hoornvlies toegepast. Er wordt dus geen flapje gemaakt zoals bij Lasik. Verder is deze behandeling identiek aan de Lasik. PRK geeft zeer goede resultaten bij brilsterkte afwijkingen van ongeveer -1 tot -8 dioptrieën (bijziendheid) en astigmatisme. Het nadeel van PRK is dat in de eerste paar dagen na de behandeling pijn kan optreden.

Het herstel van het gezichtsvermogen duurt ook wat langer. De oogarts kiest vaak als eerste voor de PRK behandeling omdat het de minste complicaties kent. Overigens, de resultaten van een lasik en een PRK behandeling zijn onomkeerbaar.

Zyoptix gepersonaliseerde behandeling
(Wavefront technologie)

Voor bijzondere gevallen bestaat er de mogelijkheid van een gepersonaliseerde behandeling. Dat is een ooglaserbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van additionele technologie.

> Meer informatie over Lasik

 

 
 
             


© 2006 OMR Roosendaal. Niets van deze site mag, zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf, worden gebruikt door derden.