Bel ons: 088 706 8920 / Mail ons: info@zorgelooszien.nl
  1. Home
  2. Behandelingen
  3. Vervanglens-operatie RLE

Vervanglens-operatie RLE

Met een vervanglens-operatie (refractieve lenswissel of refractive lens exchange (RLE)) wordt de natuurlijke lens in het oog vervangen door een kunstlens. Zeer geschikt voor mensen met een hogere verziendheid (meer dan +4), of een lichtere mate van verziendheid (meer dan +1) die tevens een leesbril nodig hebben. Met de multifocale implantlens is na de ingreep in de meeste gevallen ook geen leesbril meer nodig.

 

Wat is refractiechirurgie?

Refractiechirurgie – of voluit refractieve oogchirurgie – is een operatie aan de ogen waarmee we de oogsterkte verbeteren. Refractiechirurgie kent meerdere oogbehandelingen, de vervanglens-operatie is daar een van.

Brillen met sterkte of contactlenzen hebben veel nadelen. Met refractiechirurgie helpen wij u hiervan af. Afhankelijk van uw situatie adviseert de oogarts welke oogoperatie het meest geschikt voor u is.

 

Wat is een vervanglens-operatie?

Bij de vervanglens-operatie verwijderen we de natuurlijke lens uit het oog en wordt deze vervangen door een kunststof implantlens. De implantlens corrigeert de afwijking van de oogsterkte. Er zijn vier verschillende typen lenzen: de monofocale lens, de multifocale implantlens voor vertezien en tevens voor lezen op een afstand vanaf 40cm, de multifocale lens voor een afstand van 70cm en de verte, en de torische lens. Meer informatie over deze lenzen wordt uitgebreid behandeld in het pdf-bestand dat u onderaan deze pagina vindt.

 

Zijn mijn ogen geschikt voor een vervanglens-operatie?

Of deze vorm van oogchirurgie voor u de beste oplossing is hangt af van een aantal punten. In een quickscan gaan we de oogsterkte meten en nog wat testen uitvoeren om te kijken of u geschikt bent voor een refractiechirurgische operatie. Na de oogsterkte test en metingen adviseert de oogarts welke vorm van refractieve oogchirurgie bij uw situatie past.

 

Een vervanglens-operatie kan uw oogsterkte verbeteren bij de volgende situaties:
– Bij verziendheid: wanneer u 30 jaar of ouder bent en sterktes vanaf +4 of wanneer u 40 jaar of ouder bent en ook een leesbril nodig heeft, met een sterkte vanaf +1.
– Bij bijziendheid: wanneer u 55 jaar of ouder bent en een sterkte heeft groter dan -4. Uw ogen moeten wel aan bepaalde aanvullende criteria voldoen. Dit bespreken we tijdens een quickscan.

 

Vervanglens kosten

Op de pagina prijzen kunt u de kosten van een voorzetlens-transplantatie vinden. Meestal dient u de behandeling zelf te betalen, maar in enkele gevallen wordt de behandeling vergoed. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina prijzen. Ook kunnen wij meer informatie geven tijdens de quickscan.

 

Vervanglens herstel

Bij een vervanglens-operatie wordt er via een klein sneetje in het hoornvlies uw eigen lens uitgezogen en wordt er daarna een kunstlens in het oog gebracht. In het algemeen kunt u een dag na de operatie al weer redelijk zien. Meestal is na enkele weken het eindresultaat bereikt. Meer informatie hierover kunt u vinden in de brochure onder aan deze pagina.

 

Van uw leesbril af met een operatie

De vervanglens-operatie kan de oplossing bieden wanneer u geen leesbril meer wilt dragen. Middels een test bekijken we of u in aanmerking komt voor deze vorm van oogchirurgie. Oogoperaties zijn namelijk altijd maatwerk. Op onze homepagina vindt u de zes stappen die we altijd doorlopen om tot de beste oplossing te komen waarmee we uw oogsterkte verbeteren.

Bent u het beu om constant een leesbril, vertebril of contactlenzen te dragen? Dan helpen wij u graag het plezier in kijken terug te geven door middel van refractiechirurgie! Het team van ZorgeloosZien staat onder leiding van oogarts/oogchirurg Mario Schyns, die al 20 jaar ervaring heeft in refractiechirurgie.

 

De volledige beschrijving van de vervanglens-operatie RLE is te lezen in de brochure. Klik hieronder op de knop om deze te lezen.

Lees de volledige brochure vervanglens-operatie RLE