Bel ons: 088 706 8920 / Mail ons: info@zorgelooszien.nl
  1. Home
  2. FAQ

Alle veelgestelde vragen over ooglaseren, lensimplantaties en vervanglensoperaties.

Een refractiechirurgische ingreep ondergaan kan spannend zijn, dit begrijpen wij. Op deze pagina behandelen wij een aantal van de veelgestelde vragen over ooglaseren. Mocht u nog een vraag hebben en uw antwoord hierop niet kunnen vinden, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden!

FAQ

Is de behandeling pijnlijk?

Ooglaserbehandeling

De ooglaserbehandeling is niet pijnlijk. Na de operatie treedt er wel vaak napijn op, die in sommige gevallen zeer heftig kan zijn. Doorgaans is deze pijn na enkele dagen verdwenen. Een droog of zandkorrelachtig gevoel treedt vaker op na de ingreep, maar verdwijnt meestal na enkele dagen of weken.


Voorzetlens-implantatie

De Artiflex/Artisan behandeling is niet pijnlijk. Wel kan de verdovingsinjectie even pijn doen. Er is ook bijna nooit pijn na de ingreep, maar een droog of zandkorrelachtig gevoel kan na de operatie wel voorkomen.


Vervanglens-operatie

De refractieve vervanglens-operatie is niet pijnlijk. Wel kan de eventuele verdovingsinjectie even pijn doen (dus niet bij druppelverdoving). Er is ook bijna nooit pijn na de ingreep, maar een droog of zandkorrelachtig gevoel kan na de operatie wel voorkomen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een behandeling?

In principe kan bijna iedereen die een vertebril of contactlenzen draagt behandeld worden, maar dit wordt per individu onderzocht bij de QuickScan en het vooronderzoek. U moet minimaal 18 jaar zijn en de sterkte van de ogen moet de laatste twee jaar stabiel zijn. Niet in aanmerking komen mensen met een ernstig lui oog en mensen met ernstige allergische oogontstekingen of andere oogziekten. Verder zijn bepaalde algemene ziekten zoals bijvoorbeeld suikerziekte of auto-immuunziekten (reuma) een reden voor afwijzing.

Zal ik nog een bril nodig hebben?

De bedoeling van refractiechirurgie is om uw bril of contactlenzen ‘weg te opereren’; in negen van de tien gevallen lukt dit ook. Met name bij mensen met hogere sterktes is het mogelijk dat zij bij bepaalde activiteiten (televisie kijken, autorijden, werk) toch nog een lichte bril nodig hebben. Een minder goed resultaat kan vaak met een aanvullende behandeling verbeterd worden. Veruit de meeste mensen zijn heel blij met de behandeling.

Heb ik later een leesbril nodig?

Bij het bereiken van de middelbare leeftijd (rond het veertigste levensjaar) zult u een leesbril nodig hebben. Dit is volledig normaal en geldt ook voor mensen met ‘normale’ ogen, die nooit geopereerd zijn.

Kan ik na de behandeling nog contactlenzen dragen?

Meestal kunt u nog wel contactlenzen dragen na een behandeling. De meeste mensen vinden het dragen van contactlenzen na refractiechirurgie echter niet meer nodig.

Wanneer mag ik weer douchen?

Onmiddellijk; maar laat geen water of zeep in de ogen stromen gedurende de eerste twee weken na de operatie.

Kan ik mijn ogen laten laseren als ik een cilinder heb?

Ja, ook ogen met een cilinderafwijking zijn goed te behandelen met een ooglaserbehandeling of een lensimplantatie. Het is wel afhankelijk van de grootte van je cilinder en de oogsterkte. Tijdens de quickscan wordt onderzocht of uw ogen geschikt zijn voor een behandeling. 

Wat als ik moet niezen tijdens een behandeling?

Dit is geen probleem. Niezen tijdens een behandeling heeft geen invloed op het resultaat.

Wanneer kan ik weer oogmake-up gebruiken?

Wij adviseren om gedurende twee weken na de operatie geen oogmake-up te gebruiken.

Is het resultaat blijvend?

In principe is het resultaat blijvend. Indien uw oog echter niet stabiel is, bijvoorbeeld omdat uw bijziendheid nog toeneemt, zal de sterkte nog wel veranderen. In dat geval kan een aanvullende behandeling vaak een oplossing bieden.

Hoe begint de behandeling?

Aan elke ingreep gaat een QuickScan vooraf. Indien dit positief is volgt een vooronderzoek. Met de QuickScan wordt gekeken of uw ogen geschikt zijn voor refractiechirurgie. Tijdens het vooronderzoek wordt definitief bepaald voor welke behandeling uw ogen in aanmerking komen. (Meer hierover leest u in onze 6 stappen die op de homepagina staan beschreven.)

Wat zie ik zelf tijdens de behandeling?

 Niets. Het niet te opereren oog wordt afgedekt onder een doek. Het te opereren oog kan de laserbehandeling zelf niet zien.

Wat gebeurt er als ik mijn oog beweeg tijdens de behandeling?

Niets. Dankzij de eyetracker van de laser wordt elke beweging van het oog door de laser automatisch gevolgd. Mocht u een te grote beweging met uw oog maken dan stopt de laser onmiddellijk. Een klemmetje houdt uw oogleden open waardoor u niet kunt knipperen.

Waarom heb ik druppels nodig na de ingreep?

U krijgt een recept mee voor druppels die u na de operatie een aantal weken moet gebruiken. Ze voorkomen dat er een ontsteking optreedt in uw net behandelde oog. Wij geven u een mondelinge en schriftelijke (druppel)instructie mee.

Mag ik autorijden na een behandeling?

Na een behandeling mag u niet zelf autorijden. Zorg dus dat u iemand meeneemt naar de behandeling of vervoer regelt. Tijdens de nacontrole hoort u of u weer kan autorijden.

Kies ik zelf mijn behandeling?

Nee. Tijdens het vooronderzoek wordt een groot aantal metingen uitgevoerd. Op basis hiervan wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Voor meer informatie of vragen kunt u ook contact met ons opnemen!